Lego och Duplo

Redan 1949 introducerades de första byggklossarna i plast. Namnet Lego som klossarna så småningom fick kommer från danskans ”leg godt” som betyder lek bra. I början gick försäljningen trögt eftersom det fanns ett motstånd mot leksaker i plast. Från början såldes klossarna i askar med bitar som man byggde efter sin egen fantasi men i mitten på 50-talet lanserades de första färdiga byggsatserna. Ungefär samtidigt började man även exportera Lego och en av de första marknaderna var Sverige och sedan tillkom bland annat Österrike och Västtyskland. På 60-talet introducerades hjulen så man kunde bygga bilar och därefter kom räls med byggsatser till tåg. Detta blev en av deras mest framgångsrika produktserier och än i dag finns vidareutvecklade legotåg med räls. I slutet av 60-talet invigde man Legoland på Jylland och snart introducerade man även Duplo som är för mindre barn. På 90-talet började det gå sämre för företaget då de hade stor konkurrens av tv-spel och andra modernare leksaker.

Moderna Lego och kompatibla kopior

Lego har hela tiden vidareutvecklat sig för att hänga med i utvecklingen och i dag finns Lego både som film och tv-spel. De flesta populära figurer och teman som dyker upp blir ofta till Lego såsom såsom Minecraft, Frost, Indiana Jones, Heroes och Bionicle. Att de fortfarande ligger i topp bland populäraste leksakerna 2017 är egentligen helt otroligt och det har ingen annan leksakstillverkare lyckats med. Trender kommer och går men Lego lever alltid kvar. Det är till och med många vuxna som har som hobby att bygga med dessa klossar och en del av de nyare och dyrare byggsatserna riktar sig till viss del mot vuxna Lego-fantaster. Namnet Lego är ett registrerat varumärke och direkta kopior är förbjudna att tillverka då de är mönsterskyddade. Samtliga patent har dock utgått och det är många företag i världen som tillverkar liknande serier av byggklossar och en del av dem är till och med kompatibla med Lego. Förutom i Billund i Danmark finns det i dag Lego-parker även i USA, Storbritannien, Tyskland och Malaysia.

Andra leksaker som kan konkurrera med Lego

Vilka andra lekar och leksaker finns det som kan konkurrera om barnens uppmärksamhet? Även om det inte finns något registrerat varumärke som kan slå ut Lego finns det lekar som barn alltid har lekt. Att klä ut sig har barn i alla tider gjort. Att hitta maskeradkläder till barn i alla åldrar kan man göra både nätet och hemma i garderoben. Barn verkligen älskar att ha på sig peruker och kanske har du även fått erfara att de gärna har damskor med klack. Ett tips är att köpa sådana till dem så de inte förstör dina. Dockor och bollar av olika slag har alltid varit populärt och kommer troligtvis alltid att vara det. Sedan kommer då trenderna som toppar försäljningslistor ett tag och sedan försvinner de. Fidget Spinner är just nu en stor trend och vad är egentligen det? Det är en snurrande leksak som ska motverka rastlöshet. I många butiker säljer de slut på nolltid men hur länge kommer den att vara populär?

mts_best