Vinter och kyla – så klär du barnet rätt

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska klä sina barn, och under vinterhalvåret är det ännu svårare. Vintrarna i Sverige kan vara väldigt hårda och kylan är ibland då bitande att den känns in på skelettet. Barnen är dock glada ändå och vill inget hellre än att få bege sig ut och leka med snön, åka pulka och kasta snöbollar på varandra, men för att barnen ska hålla sig varma och torra är det viktigt att de är klädda rätt.

Ett tjockt plagg eller flera tunna?

Under många år har det diskuterats om huruvida det är bättre att klä barnen i ett mycket tjockt plagg eller om man hellre ska använda sig av flera tunna. Nu står det dock klart att det är utan tvekan flera tunnare plagg ovanpå varandra som håller barnet varmast. Denna metod kallas för ”lager-på-lager” och går ut på att man klär barnet i tre till fyra olika lager med kläder. Låter det väldigt svettigt? Ja, kanske, men sanningen är att det är mycket enklare att ta av en tröja om det blir för varmt än att stå och frysa utan att ha en extratröja att sätta på sig.

 

Så funkar det

Vi menar naturligtvis inte att du ska sätta på barnet fyra stycken tjocktröjor. Nej, här pratar vi istället om en helt annan teknik.

Lager nummer 1: Lager nummer 1 ska placeras närmast kroppen på barnet. Ett underställ i ylle, ull eller fleece är ett bra alternativ. Är det lite mildare vinter kan bomull vara att rekommendera.

Lager nummer 2: Nu är det dags för mellanlagret. Mellanlagret fungerar som en typ av isolering och håller värmen inne. Här är det dock viktigt att man väljer ett material som andas för att förhindra att även fukt stängs inne mot barnets kropp.

Lager nummer 3: Det yttersta lagret består av barnets ytterkläder. Är barnet mindre är overallen ett mycket bra alternativ. Se till att ytterplaggen håller för vind, fukt och kyla, samtidigt som det andas bra.

Naturligtvis ska du se till att barnets fötter är lika varma och torra som kroppen. Under sommaren är det många som väljer birkenstock tack vare den höga kvaliteten och hållbarheten på skon, men vad ska man välja under vintern? Några mycket välkända märken som dessutom brukar kunna hålla flera säsonger är Viking, Sorel och Kavat. Även Superfit och Reima är två riktigt stora favoriter hos barn så väl som föräldrar.

Det ska vara bekvämt att ha på sig kläder och ytterkläder så väl som vinterskor. Se därför till att du inte köper kläder eller skor som är alldeles för små för barnet. När det kommer till skor brukar man säga att det bör finnas 1-2 cm utrymme framme vid tårna och en gångmån på minst 5 mm.

mts_best