Vanligt med gifter i barnkläder


Undersökningar som Greenpeace har gjort visar att nästan alla barnkläder innehåller kemikalier som är giftiga för människor. I ett test hade 82 stycken olika produkter köpts in och resultatet visade att 76 av dessa produkter hade minst en giftig kemikalie i sig. En kemikalie som hittades i många plagg var ftalater, som hjälper till att göra plast mjuk, men som är förbjudet i leksaker eftersom barn stoppar dessa i munnen. Många av dessa kemikalier, inklusive ftalater är hormonstörande och kan påverka fortplantningsförmågan och immunförsvaret. Ett av problemen
Wet todler's clothes getting dry är att nivåerna av dessa kemikalier är inom gränsvärdena för vad som är okej enligt lagstiftningen – men både Greenpeace och Kemikalieinspektionen är kritiska och vill ha en förändring i lagen där sänkta halter av dessa ämnen är ett krav. Testerna visade också att köpa dyra märkeskläder i hopp om att de innehåller mindre gifter är lönlöst, så det här problemet verkar inte gå att köpa sig ur. Inte ens ekologiska kläder är en garanti för att handla giftfritt. Gifterna försvinner dock ju mer man tvättar kläderna, så att köpa second hand kan vara det bästa alternativet.

Ett problem med dessa gifter är att de sällan går att hitta på innehållsförteckningen på kläderna, där det står vilket material de är tillverkat in, utan gifterna kan vara biprodukter, restprodukter eller ämnen som är tillsatta under transport. Men självklart går det att gör något åt det här och även om det är svårt att hitta helt kemikaliefria kläder så kan man ändå minska ner på giftet man kommer i kontakt med. Man kan till exempel välja att köpa kläder med miljömärkta textilier och tillverkade på ekologiskt producerat bomull eftersom dessa har krav på sig att uppfylla vissa kemikalie- och miljökrav. Se också till att alltid tvätta barnkläderna innan användning eftersom en del gifter försvinner vid tvätt! Det kan också vara en bra idé att kontakta företaget du köper kläder ifrån och fråga om plaggen innehåller kemikalier eftersom de har ett visst ansvar på att kunna ge information. Då kan du också som konsument visa för företaget att detta är viktigt för att du ska köpa deras produkter.

mts_best