Sportkläder för barn

Bra sport- och träningskläder behövs för att träningen ska kännas bekväm och rolig. Detta gäller inte bara för vuxna utan också för barn och ungdomar som tränar eller utövar idrott. Här kommer några tips på bra kläder för idrottande barn. För att hitta de bästa erbjudandena och ett brett utbud kan man gå in på sökmotorn shopello som länkar till hundratals onlinebutiker.

Skolidrott

För alla skolbarn står ämnet idrott och hälsa på schemat. Till detta ämne behövs några olika uppsättningar kläder. För inomhusgymnastik passar t-shirt, shorts och ett par inneskor bra. Förutom detta bör barnet ha en gymnastikpåse eller väska och en handduk. Det man kan tänka på är att inte köpa för dyra idrottskläder och att märka dem med namn. Barn är experter på att tappa bort kläder och särskilt i början av skolgången är det inte så lätt att plötsligt vara ansvarig för alla sina kläder själv. Uteidrott kräver långbyxor, t-shirt och kanske ett tunnare långärmat plagg att dra på vid kallt väder. Även dessa kläder bör vara ordentligt uppmärkta och gärna finnas i en extra uppsättning, så att de finns om man inte hunnit tvätta efter gårdagens idrottslektion eller om något klädesplagg kommit på avvägar. Särskilda skor behövs ofta inte, utan barnets vanliga sneakers går bra. Barns fötter och ben är tåliga.

Baddräkt eller badbyxor brukar redan finnas i barnets garderob, men man kan ändå fråga barnet om plagget känns bra att ha på simundervisning i skolan. En bikini kan åka upp om man hoppar i vattnet, och badbyxor kan bli luftfyllda och se lite lustiga ut. Det är kanske inget som gör något när man badar med familjen, men till simlektioner i skolan kan en välsittande baddräkt eller pålitliga badshorts vara bra att ha.

Skidkläder

För en skidsemester med barn behövs egentligen nästan inga andra kläder än sådana som barnet redan har på vintern vid utelek, d.v.s. täckbyxor och jacka alternativt overall. Det kan dock vara värt att satsa på ett par riktiga skidhandskar med skinn på insidan och vaddering. Att hälla i stavar, liftar m.m. blir lättare med handskar som ger lite friktion på insidan och håller värmen bra.

Fotboll

Om man har ett barn som spelar fotboll behövs särskilda fotbollsskor med dobbar under som är lite olika utformade beroende på om man spelar på gräs eller grus. Särskilda fotbollsstrumpor samt bra benskydd är också en del av utrustningen. Fotbollsstrumpor ska sitta tight, så har man köpt rätt storleksintervall ska det fortfarande vara lite trögt att få på strumporna. Även i denna sport behövs shorts, långbyxor, t-shirts och överdragsjacka, men ofta vill både barn och tränare att barnen har klädesplagg i lagets design. Profilkläder med lagtryck och barnets initialer brukar finnas i särskilda sportbutiker som idrottsföreningen samarbetar med.

mts_best